luty17

Szaszłyki

dodano: 17 lutego 2010 przez Matuszczyki


* 3 cebule * 3 ząbki czosnku * 60 dag udźca jagnięcego (bez kości) * 3 łyżki oleju * 20 dag kaszy kuskus * 500 ml bulionu warzywnego * 1 pęczek natki * 2-3 gałązki mięty * 60 dag pomidorów * 50 ml octu winnego * sól * pieprz * cukier * 2 łyżki oliwy * mięta i cząstki cytryny do dekoracji

Jedną cebulę posiekaj, dwie pokrój w cieniutkie krążki. Czosnek posiekaj. Mięso pokrój na 16 kostek równej wielkości, ponadziewaj na 4 szpadki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż szaszłyki z każdej strony. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze 20 minut, co jakiś czas odwracając. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę i połowę czosnku. Dodaj kaszę, podsmaż. Wlej bulion, zagotuj, podgrzewaj 10 minut na małym ogniu. Pokrój natkę i miętę. Pomidory pokrój w plasterki. Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z oliwą. Pomidory wymieszaj z krążkami cebuli, skrop sosem. Do kaszy dodaj natkę i miętę, wymieszaj, przypraw. Na krótko przed końcem smażenia dodaj na patelnię z szaszłykami pozostały czosnek. Szaszłyki zdejmij z patelni i oprósz solą i pieprzem. Podawaj z sałatką i kaszą kuskus. Udekoruj listkami mięty i cząstkami cytryny.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy